Book Appointment

© Union Dental. All rights reserved. Powered by YOOtheme.

Faktas ar mitas: ar kava mūsų organizmui naudinga?

Neįsivaizduojate ryto be puodelio kavos? Darbingumui padidinti geriate kavos ir po pietų? O gal atvirkščiai – po pietų šio gėrimo vengiate, nes po to naktį negalite užmigti? Apie kavos poveikį mūsų organizmui LRT RADIJO laidoje „Kaip jautiesi?“ pasakoja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Profesorius pabrėžia, kad kava yra priskiriama gėrimams, kurie nėra būtini mūsų organizmui, ir visgi nemažai pasaulio gyventojų be kavos puodelio ryto neįsivaizduoja. R. Stuko teigimu, kavos negeria mažesnioji dalis pasaulio gyventojų. Ir, kalbant apie šį gėrimą, svarbiausia, kaip visada, yra saikas, juo labiau kad kava turi stimuliuojamųjų medžiagų.

„Pasaulio sveikatos organizacija, atlikusi tyrimus, apibendrino, kad sveikam žmogui du puodeliai kavos per dieną įrodytos rizikos sveikatai nekelia. Kalbant apie naudą – na, žiūrint, kokios naudos žmogus siekia. Jeigu jis siekia, kad jį suaktyvintų ryte, kad jisai taptų galbūt linksmesnis, ir jeigu žmogus pajunta tuos poveikius, tai iš tikrųjų yra labai gerai.

Bet bėda yra ta, kad dalis žmonių pusryčiauja puodeliu kavos ir daugiau nieko nevalgo. Tai yra labai blogai, nes kava dirgina skrandžio gleivinę ir prasideda virškinamųjų sulčių sekrecija. Skrandis – tuščias, nėra ką virškinti. Prasideda žarnų sulčių sekrecija, o žarnos taip pat yra tuščios, ir jau tada yra negerai, nes gleivinė yra dirginama ir gali atsirasti vienas arba kitas pažeidimas“, – įspėja profesorius.

Anot pašnekovo, kavos poveikis, priklausomai nuo žmogaus organizmo, gali būti labai įvairus. Paprastai kavoje esantis kofeinas kelia žmogaus aktyvumą, stimuliuoja, kelia nuotaiką, bet gali sukelti ir kitokį efektą: irzlumą, nerimą, pyktį, kai kam – net drovumą.

„Dar vienas momentas – kiek laiko nepakitęs kofeinas cirkuliuoja kraujyje, nes, pavyzdžiui, yra žmonių, kurie sako: „Aš jau po pietų kavos negaliu gerti, nes neužmigsiu.“ Tai priklauso nuo to, kaip ilgai cirkuliuoja nepakitęs kofeinas. Jeigu jis yra greičiau suskaldomas, pakinta ir pasišalina iš organizmo, ilgai žmogaus neveikia. Bet jeigu kofeinas ilgai cirkuliuoja ir nesuskaldomas, aišku, tokiam žmogui tikrai prieš miegą nereikėtų gerti kavos“, – įspėja R. Stukas.

Tiesa, yra dar viena kategorija kavą mėgstančių gyventojų – rūkaliai. Anot profesoriaus, jeigu žmogus rūko, kofeinas daug greičiau yra suskaldomas. Dėl to rūkantys asmenys kavos išgeria daugiau.

Nuo puodelio kvapnaus gėrimo pašnekovas ragina susilaikyti ir po sočių pietų. Kodėl?

„Papusryčiavus, jeigu mes gerai pusryčiaujame, t. y. jeigu valgome kruopų košės, kavos atsigerti tikrai yra visai gerai. Bet jeigu mes papietavome, suvalgėme mėsos patiekalą, tarkime, su daržovėmis, tokį klasikinį pietų patiekalą, ir iškart atsigėrėme kavos – jau yra blogai. Kofeinas slopina geležies pasisavinimą iki 60 proc., dėl to mes galime patirti geležies nuostolių. Todėl yra rekomenduojama, kas mėgsta kavą dienos metu, gerti ją likus porai valandų iki pietų arba praėjus porai valandų po pietų“, – pataria profesorius.

https://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.633.0_lt.html#goog_506959835

Viso pokalbio klausykitės LRT RADIJO laidos „Kaip jautiesi?“ įraše.

Parengė Laura Adomavičienė

Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras
Kur mes esame

Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai

Kontaktai
Darbo laikas
  • Pir - Ket

    8 - 17 val.

  • Pen

    8 - 15.45 val.

  • Šeš - Sek

    Nedirbame

Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga

© Union Dental. All rights reserved.
Powered by YOOtheme.

© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras

Skip to content