Gliukozės šuoliai, dar žinomi kaip hiperglikemijos epizodai, atsiranda dėl staigaus kraujo gliukozės lygio padidėjimo. Jie gali būti pavojingi sveikatai, ypač žmonėms, sergantiems priešdiabetine būkle ar antrojo tipo diabetu. Norint išvengti aukštų ir staigių gliukozės šuolių bei išlaikyti pastovesnį gliukozės lygį kraujyje, svarbu laikytis tam tikrų mitybos ir gyvenimo būdo principų. Dietistė, sveikatos koučerė, sveikataipalankus.lt įkūrėja Raminta Bogušienė dalinasi patarimais, ką daryti, kad išsaugoti sveikatą atsižvelgiant į gliukozės šuolius.
5 mitybos principai, kurių turi laikytis kasdien
Angliavandeniai: rinkis sudėtinius angliavandenius (pilno grūdo produktai, ankštiniai, daržovės) vietoj paprastų (cukraus, baltos duonos). Sudėtiniai angliavandeniai lėčiau virškinami, todėl nekelia staigių gliukozės šuolių.
Baltymai: maiste nepamiršk baltymų (liesos mėsos, žuvies, ankštinių, kiaušinių, riešutų, sėklų), kurie padeda stabilizuoti gliukozės lygį.
Riebalai: vartok sveikus riebalus (avokadai, alyvuogių aliejus, riešutai, sėklos), kurie taip pat padeda sulėtinti angliavandenių absorbciją.
Reguliarus ir subalansuotas maitinimasis ne tik padeda išlaikyti pastovų gliukozės lygį, bet ir prisideda prie bendros sveikatos gerinimo bei energijos palaikymo visą dieną.
Valgyk mažesnėmis porcijomis, bet dažniau (3-5 kartus per dieną). Tai padeda išlaikyti stabilų gliukozės lygį kraujyje, užkerta kelią persivalgymui ir padeda išvengti staigių gliukozės šuolių.
Derink angliavandenius su baltymais ir riebalais kiekvieno valgio metu. Tai padeda lėtinti angliavandenių virškinimą ir gliukozės absorbciją į kraują. Jei valgote priešpiečius – bananą ar obuolį, jį patariu valgyti su riešutais ar riešutų sviestu. Visada rinkis “apvilktus” angliavandenius su baltymais ir riebalais. Jei valgai pusrytinę košę, ją paskanink geru aliejumi ar riešutų sviestu, sėklomis, baltymų taip gausi ir iš kruopų.
Venk rafinuoto balto cukraus ir ribotai vartok natūralius cukrus: agavų, klevų sirupą ar medų. Taip pat svarbu valgyti saikingai vaisius, o ypač gerti sultis, kuriose nėra jokių skaidulų ir cukraus šuoliai garantuoti, nes tai laisvasis cukrus.
Padidink skaidulų kiekį savo racione (pilno grūdo produktai, daržovės, sėklos, riešutai, vaisiai, ankštiniai). Skaidulos lėtina cukraus absorbciją į kraują ir ilgiau jaučiamas sotumo jausmas.
5 Gyvenimo būdo principai, kurių turi laikytis kasdien
Natūralūs būdai valdyti gliukozės lygį esant priešdiabetinei būklei ar antrojo tipo diabetui
Gliukozės šuoliai – įtaka sveikatai
Kontroliuoti gliukozės šuolius yra itin svarbu, nes nuolatiniai gliukozės lygio svyravimai gali turėti rimtų sveikatos pasekmių. Moksliniai tyrimai rodo, kad dažni gliukozės šuoliai gali sukelti kraujagyslių endotelio disfunkciją, kuri prisideda prie širdies ir kraujagyslių ligų vystymosi. Šis procesas yra susijęs su oksidaciniu stresu, kuris skatina uždegiminius procesus kraujagyslių sienelėse, taip padidinant aterosklerozės riziką.
Be to, tyrimai parodė, kad net sveikiems žmonėms gali pasireikšti aukšti gliukozės šuoliai, kurie ilgainiui gali prisidėti prie insulino atsparumo vystymosi. Tai yra svarbus veiksnys diabeto ir kitų medžiagų apykaitos sutrikimų vystymuisi. Gliukozės lygio svyravimai taip pat gali neigiamai paveikti kognityvinę funkciją, nuotaiką ir energijos lygį per dieną.
Jeigu reguliariai valgysi maistą, kuris sukelia staigius gliukozės lygio šuolius ir vėliau staigius kritimus, tavo organizmui gali kilti rimtų sveikatos problemų.
Kas atsitiks su mano organizmu dėl dažnų gliukozės šuolių?
Kokia galima ligų rizika?
Simptomai, rodantys netinkamą mitybą ir gliukozės šuolius
Ar tikrai man reikia rinktis mažiau angliavandenių racione?
Jei pasirinktum mitybą, kurioje vyrauja daug baltymų ir riebalų, bei vengtum angliavandenių, tavo gliukozės lygis kraujyje greičiausiai būtų stabilesnis ir išvengtum staigių gliukozės šuolių. Tačiau, pirma, visiškas angliavandenių vengimas, suvartojimas per mažai, nevartojamas jų pilnos struktūros gali sukelti kitų maistinių medžiagų trūkumą, nes daugelis angliavandenių turinčių maisto produktų taip pat yra svarbių vitaminų, mineralų ir skaidulų šaltinis. Pavyzdžiui, vaisiai ir daržovės turi daug vitaminų ir antioksidantų, kurie svarbūs bendram sveikatos palaikymui. Antra, labai mažas angliavandenių vartojimas gali sukelti ketoacidozę, ypač žmonėms su tam tikromis sveikatos būklėmis, tokiomis kaip diabetas. Tai yra būklė, kai organizme kaupiasi per daug ketonų, kuri gali būti pavojinga sveikatai. Trečia, daug baltymų ir riebalų turinti dieta gali sukelti virškinimo problemų, tokių kaip vidurių užkietėjimas, ypač jei racione trūksta skaidulų. Ketvirta, tai turi įtakos blogojo cholesterolio didėjimui, šlapimo pūslės, inkstų problemų atsiradimui. Penkta, mažai angliavandenių turinčios dietos gali padidinti širdies ligų riziką ir turėti neigiamą poveikį ilgaamžiškumui. Šešta, mažai angliavandenių turinti dieta gali sukelti energijos trūkumą, ypač fizinio aktyvumo metu. Svarbiausia sąlyga rinktis pilnos struktūros angliavandenius, ne baltų miltų produktus, o kruopas, ne sultis, o visą vaisių ir angliavandenius valgyti su baltymais ir riebalais, kad kiekviena maisto porcija būtų subalansuota.
Kodėl pilnaverčiai angliavandeniai yra naudingi?
Kokie yra pilnaverčiai angliavandeniai?
Subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas gali suvaldyti gliukozės šuolius ir to pasekoje tai padės išsaugoti sveikatą ir turės teigiamą poveikį ilgaamžiškumui.
sveikataipalankus.lt informacija
Bažnyčios g. 39 A
LT-71123, Šakiai
info@sakiaivsb.lt
8-345-52345
8 - 17 val.
8 - 15.45 val.
Nedirbame
Privatumo politika | Asmens duomenų apsauga
© Visos teisės saugomos, Šakių rajono visuomenės sveikatos biuras