• 8 345 52 345
  • info@sakiaivsb.lt

Užkrečiamų ligų profilaktika

2010.11.02
Dėl plintančios choleros turistams rekomenduojama nevykti į Haitį

Haityje daugėja mirčių nuo choleros. Pranešama, kad nuo šios užkrečiamos ligos jau mirė daugiau nei 259 žmonių. Rekomenduojama šiuo metu nevykti į epidemijos apimtą šalį. Primename, kad šia ūmia žarnyno infekcija dažniausiai užsikrečiama per užterštą vandenį bei per nepakankamai termiškai apdorotą ir saugomą maistą. Tačiau pagrindinis choleros infekcijos rezervuaras – asmenys, sergantys besimptome ir lengva formomis. Jie dažniausiai lieka neišaiškinti ir palaiko choleros sukėlėjo cirkuliaciją aplinkoje (daugelį metų sukėlėjas gali išgyventi vandens telkiniuose). Nepaprastai didelė rizika išlieka užsikrėsti cholera geriant užterštą vandenį ar per tokiu vandeniu užterštą maistą bei ledą, pagamintą iš užteršto vandens. Vandenyje gali būti užteršiamos žuvys bei vėžiagyviai, kurie neretai valgomi žali – tai kelia tiesioginį pavojų. Kaip ir asmenys, ruošiantys maistą – užsikrėtusieji užkrečia ir gaminamą maistą.

Laikotarpis, patekus choleros sukėlėjams į organizmą, iki pirmų ligos požymių gali užtrukti nuo kelių valandų iki penkių dienų. Liga gali pasireikšti lengvai: jokių simptomų nebūna arba negausiai viduriuojama, tačiau gali išsivystyti ir sunkios ligos formos, pasireiškiančios gausiu, dažnu viduriavimu ir vėmimu, kuomet prarandama daug organizmo skysčių ir svarbių medžiagų. Ligonį kamuoja troškulys, retėja šlapinimasis, sutrinka inkstų veikla, veido bruožai tampa „aštresni“ (pavyzdžiui, „įkrinta“ akys), sausėja oda, vystosi širdies nepakankamumas ir kitos komplikacijos. Negydomi tokie ligoniai miršta.

Keliaujantys į choleros paveiktus regionus rizikuoja susirgti šia liga, todėl šiuo metu rekomenduojama atidėti nebūtinas keliones į šios ligos apimtas šalis.

Vykstant į endemines choleros atžvilgiu šalis rekomenduojame:

•    Kuo dažniau plauti rankas: prieš valgio ruošimą ir prieš valgį bei pasinaudojus tualetu;

•    Prieš valgant ar geriant įsitikinti maisto bei vandens kokybe;

•    Gerti tik virintą (ne mažiau kaip 1 min.) arba chloru dezinfekuotą vandenį;

•    Vartoti karštus (arbatą, kavą), fasuotus buteliuose ar pakeliuose gėrimus;

•    Nevartoti ledo gabaliukų, jei nesate tikri, kad jie pagaminti iš švaraus vandens;

•     Valgyti tik rūpestingai termiškai apdorotą maistą. Sunaikinti choleros sukėlėją gali tik temperatūra, ne mažesnė kaip 700 C visose maisto dalyse. Paruoštą maistą būtina laikyti atskirai nuo neapdorotų maisto produktų;

•    Nevalgyti termiškai neapdorotų jūros gėrybių ir žuvies;

•    Vaisius ir daržoves prieš valgant reikia nuplauti parūgštintame vandenyje, nulupti ar nuskusti žievelę;

•    Gerti tik pasterizuotą ar virintą pieną;

•    Įsitikinti, kad maistas, perkamas gatvėse, yra rūpestingai termiškai paruoštas;

•    Grįžus iš kelionės ir 2-5 dienų laikotarpyje pradėjus vemti ir/ar viduriuoti, nedelsiant kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Daugiau informacijos:
Marijampolės visuomenės sveikatos centras
Užkrečiamųjų ligų ir profilaktikos bei kontrolės skyrius, tel. 8 343 59307
Parengta pagal ULAC pateiktą informaciją
Informaciją teikia:
Daiva Klimavičienė
Vyr.specialistė ryšiams su visuomene
Tel. (8 343) 53 270
Mob.tel.: 8 682 44688
El.paštas: daiva.klimaviciene@marijampole.vvspt.lt



Atgal

Mūsų draugai