Privalomasis higienos įgūdžių mokymas
PRIVALOMOJO HIGIENOS ĮGŪDŽIŲ MOKYMO PROGRAMA
Darbuotojai, kuriems
privalomas higienos įgūdžių mokymas |
Mokymo temos |
Mokymo
trukmė (akademinėmis valandomis) |
Mokymo periodiškumas ir organizavimas* |
1. Areštinių ir laisvės atėmimo vietų darbuotojai |
1.1. Areštinių ir
laisvės atėmimo vietų vėdinimo, apšvietimo, vandentiekio ir kanalizacijos,
valymo ir dezinfekcijos higienos reikalavimai 1.2. Mitybos ir
asmens higienos reikalavimai 1.3. Higienos
įgūdžių, padedančių apsisaugoti nuo žarnyno, kvėpavimo takų ir odos
užkrečiamųjų ligų, formavimas, apsinuodijimo maistu profilaktikos pagrindai 1.4. Ypač
pavojingų infekcijų profilaktika 1.5. Lytiškai
plintančių ligų, ŽIV/AIDS, hepatito B ir hepatito C profilaktika 1.6. Rūkymo, alkoholio ir narkotikų žala žmogaus sveikatai, priklausomybių profilaktika |
6 |
Prieš pradėdami dirbti ir kas penkeri metai |
2. Vandens tiekimo įmonių
darbuotojai |
2.1. Geriamojo
vandens kokybės reikalavimai, sanitarinis vandens tiekimo šaltinių saugumas
ir sanitarinės apsaugos zonos 2.2. Vandens
fizinių savybių (skaidrumo, spalvos, kvapo, skonio) įvertinimas,
mikrobiologiniai vandens kokybės rodikliai 2.3. Vandenyje
esančios nuodingosios medžiagos, vandens užterštumas organinėmis, cheminėmis
ir radioaktyviosiomis medžiagomis, vandens valymo ir dezinfekcijos būdai 2.4. Per vandenį
plintančių užkrečiamųjų ligų profilaktika 2.5. Asmens higienos įgūdžių formavimas |
6 |
Prieš pradėdami dirbti ir kas dveji metai |
3. Darbuotojai, kurių veikla susijusi su maisto produktų apdorojimu,
išdavimu ir maitinimu (maisto produktų, jų priedų, žaliavų gamybos, žvejybos,
prekybos, tiekimo, transportavimo, sandėliavimo ir maitinimo įmonių
darbuotojai, tarp jų: stiuardesės, keleivinio transporto palydovai, laivų
virėjai, jų padėjėjai, bufetų ir produktų sandėlių darbuotojai) |
3.1. Maisto,
žaliavų, produktų pašalinimas iš rinkos, maisto gamybos ir maitinimo patalpų
(grindų, sienų, lubų, langų, durų, laiptų, paviršiaus) higiena 3.2. Teritorijos,
transporto, sandėlių apšvietimo, vėdinimo, vandens, nutekamųjų vandenų,
tualetų, buities patalpų higiena 3.3. Maisto
gamybos įmonės technologijų higiena 3.4. Paviršių, su
kuriais liečiasi maistas, priežiūra, pakavimo priemonės ir medžiagos 3.5. Atliekų ir
techninių medžiagų laikymas, valymo higiena (plovimas, dezinfekcija, graužikų
ir vabzdžių naikinimas) 3.6. Maisto
įmonės rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos
diegimas 3.7. Higienos
reikalavimų laikymosi, profilaktinių sveikatos patikrinimų ir skiepų svarba,
asmens higienos įgūdžių formavimas 3.8. Ūmių užkrečiamųjų žarnyno ligų, apsinuodijimų maistu, pūlingų odos ligų ir kvėpavimo sistemos ligų profilaktika |
6 |
Prieš pradėdami dirbti ir kas dveji metai |
4. Apgyvendinimo ir kitas (ne maitinimo) paslaugas teikiantys
darbuotojai (bendrabučių, viešbučių, pensionų, vaikų ir suaugusiųjų globos
įstaigų, nakvynės namų, kaimo turizmo sodybų ir kiti susiję su apgyvendinimu,
darbuotojai bei teikiantys pagalbą namuose, pirčių, baseinų, saunų, plaukų
priežiūros, veido ir kūno priežiūros, nagų priežiūros, tatuiravimo,
ilgalaikio (permanentinio) makiažo, papuošalų vėrimo ir kitas grožio bei
sveikatingumo paslaugas teikiantys darbuotojai) |
4.1. Teritorijos
ir patalpų naudojimo higiena (patalpų vėdinimo, šildymo, apšvietimo,
vandentiekio ir kanalizacijos, teritorijos ir patalpų valymo ir
dezinfekcijos, buities atliekų surinkimo ir išvežimo reikalavimai) 4.2. Pūslelinės,
niežų, pedikuliozės, grybelinių ir bakterinių odos ligų profilaktika 4.3. Ypač
pavojingų infekcijų, užkrečiamųjų kvėpavimo sistemos ir virškinimo sistemos
ligų profilaktika 4.4. Darbo
drabužių higienos reikalavimai, profilaktinio sveikatos tikrinimo ir skiepų
reikšmė ligų profilaktikai 4.5. Triukšmo,
vibracijos ir kitų profesinės rizikos veiksnių įtaka sveikatai, profilaktikos
priemonės 4.6. Geriamojo,
prausimuisi naudojamo ir maudyklų vandens higienos reikalavimai 4.7. Vandens, skalbinių ir darbo įrankių dezinfekcijos įgūdžių
formavimas 4.8. Asmeninės
higienos įgūdžių formavimas 4.9. Lytiškai plintančių
ligų, ŽIV/AIDS, hepatito B ir hepatito C profilaktika 4.10. Rūkymo, alkoholio ir narkotikų žala žmogaus sveikatai, priklausomybių profilaktikos priemonės |
6 |
Prieš pradėdami dirbti ir kas treji metai |
5. Formaliojo ir neformaliojo švietimo bei ugdymo įstaigų (ikimokyklinio
ugdymo, formaliojo ir neformaliojo švietimo, kvalifikacijos tobulinimo
įstaigų, mokyklų, psichologinių ir pedagoginių tarnybų) darbuotojai |
5.1. Švietimo ir
ugdymo įstaigų teritorijos, patalpų priežiūros ir naudojimo (vėdinimo,
apšvietimo, šildymo, vandentiekio ir kanalizacijos, valymo ir dezinfekcijos),
mokymo inventoriaus ir žaislų higienos reikalavimai 5.2.
Ikimokyklinio amžiaus vaikų ir mokinių mitybos higiena (maisto priėmimas,
gamyba, išdalijimas, indų, įrankių, inventoriaus plovimas, dezinfekcija ir
kt.), sveikos mitybos rekomendacijos 5.3. Vaikų asmens
higiena. Higienos reikalavimai, taikomi mokymo procesui 5.4. Užkrečiamųjų
kvėpavimo sistemos ligų profilaktika 5.5. Užkrečiamųjų
žarnyno ligų, apsinuodijimo maistu profilaktika 5.6. Užkrečiamųjų
odos ligų profilaktika 5.7. Personalo
asmens higienos reikalavimai, profilaktinių sveikatos tikrinimų, skiepų
svarba 5.8. Lytiškai
plintančių ligų ir ŽIV/AIDS, hepatito B ir hepatito C profilaktika 5.9. Rūkymo, alkoholio ir narkotikų žala žmogaus sveikatai, priklausomybių profilaktikos priemonės |
6 |
Pirmaisiais darbo metais ir kas penkeri metai |
6. Darbuotojai, dirbantys galimos profesinės rizikos sąlygomis (kenksmingų
veiksnių aplinkoje ir pavojingą darbą) |
6.1. Cheminiai,
fiziniai, biologiniai, ergonominiai (psichofiziologiniai) darbo aplinkos
profesinės rizikos veiksniai 6.2. Vyraujantys
profesinės rizikos veiksniai (veikiantys tam tikros profesijos darbuotojų
grupes) 6.3. Leidžiamos
(pagal galiojančias higienos normas) profesinės rizikos veiksnių vertės 6.4. Profesinės rizikos
veiksnių poveikis darbuotojo sveikatai, profesinių ligų samprata 6.5. Bendrosios
ir asmens profilaktikos priemonių naudojimo įgūdžių formavimas |
6 |
Prieš pradėdami dirbti ir kas penkeri metai |
7. Darbuotojai, kurių veikla susijusi su nuodingosiomis medžiagomis |
7.1. Teisės
aktai, reglamentuojantys sveikatos saugą dirbant su nuodingosiomis ir
potencialiai nuodingomis medžiagomis 7.2. Nuodingųjų
medžiagų klasifikacija, jų savybės, poveikis aplinkai ir žmogaus sveikatai 7.3. Rizikos
veiksniai, veikiantys dirbančiuosius su nuodingosiomis medžiagomis,
profilaktinių sveikatos tikrinimų reikšmė lėtinių apsinuodijimų ir ligų
profilaktikai 7.4. Prevencinės
priemonės nuodingųjų medžiagų saugai užtikrinti 7.5. Asmens
higienos ir saugaus darbo su nuodingosiomis medžiagomis įgūdžių formavimas |
28 |
Prieš pradėdami dirbti ir kas penkeri metai |
8. Darbuotojai, kurių veikla susijusi su medicininių atliekų tvarkymu
sveikatos priežiūros įstaigose |
8.1. Teisės
aktai, reglamentuojantys medicininių atliekų tvarkymą 8.2. Medicininių
atliekų tvarkymo sistema (atliekų klasifikacija, surinkimo ir šalinimo būdai) 8.3. Medicininių
atliekų surinkimo, rūšiavimo, pakavimo, ženklinimo, saugojimo, kenksmingumo
pašalinimo, apskaitos dokumentų pildymo įgūdžių formavimas 8.4. Darbuotojų
sveikatos stebėjimas, kraujo infekcijų (hepatito B, hepatito C, ŽIV/AIDS ir
kt.) profilaktika 8.5. Kolektyvinės
ir asmeninės apsaugos priemonės, saugaus darbo įgūdžių formavimas |
8 |
Prieš pradėdami dirbti |