Vyksta svetainės atnaujinimo darbai
Bažnyčios g. 39 A
71123 Šakiai
Tel./faksas 8 345 52 345
El. p. info@sakiaivsb.lt

Renginių kalendorius
<< gruodis, 2017 >>
PATKPŠS
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kas didžiausia dalimi lemia Jūsų perkamų maisto produktų pasirinkimą?

Maisto produktų skonis
Maisto produktų kaina
Maisto produktų nauda sveikatai
Maitos produkto tinkamumas specialiai dietai
Kitų šeimos narių pomėgiai
Daugiau informacijos






















Neinfekcinės ligos ir traumos

2017-04-12

Maisto alergija ikimokyklinio amžiaus vaikams

food_allergy_1.jpgAlergija atsiranda tada, kai žmogaus imuninė sistema pernelyg reaguoja į apskritai žmogui nekenksmingas medžiagas. Ji iššaukia organizmo atsaką susidūrus su žmogui įprastoje aplinkoje esančiomis dalelėmis, pavyzdžiui, namų dulkių erkutėmis, žiedadulkėmis, gyvūnų pleiskanomis, maisto produktais ar tam tikrais vaistais.
Alergija maistui yra neigiamas imuninis atsakas į maistą, kai reaguoja visa imuninė sistema. Tyrimai rodo, kad svarbus veiksnys – paveldimumas, taigi jeigu bent vienas iš tėvų alergiškas, yra didesnė tikimybė, kad alergija sirgs ir vaikas. Vis dėlto neretai pasitaiko, kad vaikai alergiją „išauga“. 

Statistika: 
  • Maisto alergija Europoje ir Šiaurės Amerikoje paplitimas svyruoja nuo 6% iki 8% vaikų iki 3 metų amžiaus. 
  • Ligų kontrolės ir prevencijos centrų 2013 metais atliktais tyrimais, maisto alergija tarp vaikų nuo 1997m. iki 2011m. išaugo 50 proc. 
  • Daugiau nei 17 mln. europiečių turi alergija maistui. 
  • Pagal Europos akademijos alergologijos ir klinikinės imunologijos duomenis, per pastarąjį dešimtmetį sunkių alerginių reakcijų vaikams ligoninėse išaugo 7 kartus.
  • Tyrimais įrodyta, kad maistas su žemės riešutais nuo keturių mėnesių iki penkerių metų amžiaus vaikams 81 proc. sumažina alergijos žemės riešutams riziką vaikams.

Maisto alergija gali sukelti sunkių ar net gyvybei pavojingų reakcijų suvalgius net mikroskopinio dydžio maisto produktą, kuriam žmogus alergiškas. Simptomai paprastai pasireiškia ant odos (dilgėlinė, niežulys, odos patinimas), virškinimo trakto ir kvėpavimo organų sutrikimais. 

FoodAllergies.jpgDažniausiai alergijas sukeliantys maisto produktai vaikams (rečiau suaugusiems) yra karvės pienas ir jo produktai. Varškė, sūris, sviestas, ledai, šokoladas, tortai ir kt. produktai, kuriuos gaminant vartojamas pienas (taip pat ir ožkos pienas), gali sukelti alergijos simptomų. Alergizuoti gali kiekvienas maisto produktas, tačiau sunkią alerginę reakciją dažniausiai sukelia tik keli: pienas, kiaušiniai, žuvis, vėžiagyviai, žemės ir kiti riešutai, sojų pupelės, kviečiai. 

Alergija gali pasireikšti bet kuriame amžiuje. Deja, bet maisto alergijai vaistų nėra, vienintelis ir patikimiausias antagonistas maisto alergijai, tai visiškas vengimas alergizuojančio maisto produkto ir atsakingas etikečių skaitymas parduotuvėse. 

Rekomendacijos ištikus maisto alergijai:
Jei ant vaiko pastebėjote neaiškius, pasikartojančius išbėrimus, niežulį ar kvėpavimo sutrikimus valgant tam tikrą maisto produktą, kuo greičiau nutraukite jo vartojimą, nes reakcija į alergeną gali pasireikšti žaibišku greičiu, ir kartais netgi būti mirtina. Tada kuo skubiau vykite pas alergologą, kur bus padaryti visi reikiami tyrimai alergijai nustatyti. 

Informaciją parengė Klaipėdos Valstybinės kolegijos studentė Sandra Šilaitė


Pirmas puslapis

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas